همانطور که می دانید هر دو آلیاژ فسفر برنز و برنج استفاده گشترده ای در صنعت دارند. برنج و برنز هردو به عنوان آلیاژ قرمز شناخته می شوند اما تفاوت های اساسی باهم دارند. طبیعی است که اگر نوع فلزات استفاده شده در یک آلیاژ تفاوت کند خاصیت و ویژگی های نهایی آن با توجه به نوع متریال استفاده شده تغییر می کند.
بسیاری از افراد با دیدن شکل ظاهر یکسان این دو آلیاژ احساس می کنند که خواص یکسانی نیز دارند اما کاملا اشتباه می کنند. وجود مس در هر دو لیاژ باعث به وجود آمدن این اشتباه رایج شده است. در این مقاله قصد داریم به تفاوت فسفر برنز و برنج بپردازیم و ببینیم این دو آلیاژ چه ویژگی هایی دارند.
برای بررسی قیمت و اطلاعات بیشتر برای خرید انواع میلگرد و آلیاژ فسفر برنز و برنج می توانید با گروه فروش آهن آلات سازگاریان تماس حاصل کنید. تلفن: ۰۲۱-۶۶۶۷۳۰۴۳ / ۰۹۱۲۵۶۰۷۸۹۷
فرق بین فسفر برنز و برنج
هر دو این آلیاژ از ترکیب فلزات دیگر با مس تشکیل می شوند. در واقع برنج ترکیب مس و روی است در حالی که فسفر برنز از ترکیب مس با قلع و فسفر تولید می شوند.
میزان متفاوت از فلزات در تولید فسفر برنز و مس باعث تغییر در خاصیت آن ها می شود. این تفاوت مقدار علاوه بر تغییر خواصی که ایجاد می کد در شکل و ظاهر آلیاژ نیز تاثیر گذار می باشد.
بیشتر ترکیب آلیاژ های فسفر برنز و برنج را مس تشکیل می دهد. در برنز حدود ۱۲ تا ۱۳ درصد از آن قلع و فسفر است و بیش از ۸۰ درصد این آلیاژ را مس تشکیل می دهد.
تفاوت فسفر برنز و برنج در کاربرد
یکی از دلایلی که دو آلیاژ برنج و فسفر برنز تولید می شود این است نمی توان به طور مستقیم از مس در بعضی موارد استفاده کرد. در ادامه کاربرد هر دو آلیاژ را بطور جداگانه بررسی می کنیم.
کاربرد آلیاژ برنج
- ساخت، ترمینالها، شیر آب، انژکتورها
- ساخت موتورهای دریایی و قطعات پمپها
- ساخت آلات موسیقی
- استفاده از آلیاژهای برنج برای انتقال آب توسط لولهها و اتصالات دیگر
- فلز طلاکاری
- صنعت هنر
- صنعت معماری
- دکوراسیون داخلی
- ساخت پنجره مشبک
- جواهرسازی
- ساخت لوازم تزئینی
- ساخت نشانها (مدال ها)
- ستگیره
- بدنه خودکار
کاربد این فلز تنها به این موارد ختم نمی شود و می توان کاربدهای بسیاری برای آن پیدا کرد.
کاربرد آلیاژ فسفر برنز
- ماشین آلات صنعتی
- سازه ها و سیستم های الکتریکی
- بست ها
- بخش هایی که به کامپیوتر وصل
- صنایع الکترونیک
- روکش دندان
- پروانه کشتی ها
- در صنعت به عنوان فنر، پیچ و مهره
تفاوت در ویژگی و خاصیت
بیشتر ترکیبات این دو آلیاژ از مس می باشد پس طبیعی است که هردو آن ها خواص فلز مس را داشته باشند. از مهم ترین ویژگی های فلز مس می توان به استحکام، قابلیت شکلپذیری بالا، مقاومت مس در برابر خوردگی، قابلیت ماشین کاری، رسانای الکتریکی، انتقال دهنده گرما و همچنین رنگ سرخ و زیبای آن است.
پس با توجه به نکته گفته شده این دو آلیاژ نیز تمام ویژگی های بالا را دارند. از خاصیت ترکیب خوب مس با سایر فلزات نیز استفاده شده تا این آلیاژ ها تولید شود. تفاوت فسفر برنز و برنج در مقدار کمی فلزات دیگر است که با مس ترکیب می شود. در ادامه ویژگی های هر دو آلیاژ را بطور جداگانه بررسی کرده ایم.
خواص فسفر برنز
- الاستیسیته عالی
- ریز دانه بودن
- ضریب اصطکاک پایین
- مقاومت در برابر خوردگی
- استحکام بالا
- رسانایی الکتریکی خوب
- مقاومت بسیار خوب در برابر سایش و خستگی
خواص برنج
- مقاومت در برابر کدر شدن و لکه دار شدن
- دارا بودن خواص ضدباکتریایی
- مقاوم در برابر سایش
- استفاده در ریختهگری به دلیل نقطه ذوب پایین
- مقاوم در برابر خوردگی
- رسانا
- چکش خوار
تفاوت در رنگ
شاید فهمیدن فرق بین فسفر برنز و برنج از روی رنگ آن کمی مشکل باشد و این بدلیل این است که هر دو این آلیاژ ها رنگ قالب مس را دارند و سرخ هستند. با این حال تفاوت های نیز در رنگ آن ها وجود دارد. برنج معمولاً سایهای مات و زردرنگ دارد در حالی که فسفر برنز رنگی قهوهای و مایل به قرمز دارد. البته وقتی ترکیبات آن ها تغییر می کند روی رنگ نهایی آن ها نیز تفاوت ایجاد می کند.
تفاوت در ترکیبات
برنج و برنز هردو فلز قالبشان مس است. از قابلیت ترکیب پذیری مس با سایر فلزات استفاده شده و آلیاژ ها با ترکیبات متنوع ساخته می شود.
عنصر ترکیب شده با مس در آلیاژ برنج، روی است. با اضفه شدن روی خواص حرارتی خوبی به مس اضافه شده است. عنصری که در آلیاژ فسفر برنز با مس تشکیل شده قلع و فسفر می باشد.
آلیاژ های مس بطور گسترده ای در صنعت استفاده می شود. میزان این گستردگی از استفاده در کارهای هنری و معماری تا ساخت قطعات سنگین می باشد.
کسانی که به دنبال خرید آلیاژ فسفر برنز و برنج با بهترین قیمت هستند می توانند به سایت فروش آهن آلات سازگاریان سر بزنند.